Els assistents virtuals de la AEAT per a gestionar el SII i l'IVA
top of page
  • Writer's picturePeréz Sardà Assessoria

Els assistents virtuals de la AEAT per a gestionar el SII i l'IVA

Hi ha qui encara pensa que la Intel·ligència Artificial és una qüestió “del futur” i que només afecta les àrees tecnològiques més d'avantguarda, però la veritat és que està aquí ja i per quedar-se: diàriament ens estem relacionant amb la Intel·ligència Artificial, a vegades fins i tot sense saber-ho, amb algorismes que emulen la intel·ligència humana.



Benvolgut client i amic,


Què és la Intel·ligència Artificial?

La Intel·ligència Artificial està present en les nostres vides, a les fàbriques, oficines, carrers, hospitals, en tot tipus de dispositius domèstics… Però, què és realment la Intel·ligència Artificial? Consisteix en la simulació de processos d'intel·ligència humana per part de màquines i de sistemes informàtics. Uns processos que inclouen l'aprenentatge, és a dir, l'adquisició d'informació i regles per a l'ús d'informació; el raonament, que tractaria d'usar les regles per a arribar a conclusions aproximades o definides i, també, l'autocorrecció.

Els assistents virtuals de la AEAT per a gestionar el SII i l'IVA

L'Agència Tributària ha sabut treure partit important a aquestes eines. Amb motiu de la implantació del Subministrament Immediat d'Informació de l'IVA va crear el seu primer assistent virtual. Un projecte tecnològic, basat en la intel·ligència artificial d'IBM, que ha estat pioner en l'administració pública espanyola, amb la finalitat de donar suport als contribuents en la gestió d'aquest subministrament immediat d'informació d'IVA. Aquest assistent es va configurar sota la forma d'un chatbot, amb la supervisió d'IBM i d'experts de l'Administració Tributària, la qual cosa va reduir en un 85% les qüestions que fins ara estaven sent ateses per personal de l'Agència Tributària.


Seguint amb l'estratègia orientada al compliment voluntari de les obligacions tributàries dels contribuents que inicien activitats econòmiques, després de la implementació i consolidació del SII, l'Agència Tributària va implantar un segon assistent virtual, en aquest cas exclusiu per a l'IVA en general.

En la realització del Pla Estratègic que ha confeccionat l'Agència Tributària per el període 2020-2023, s'aprecia una alineació dels diferents instruments de planificació, de manera que permetin realitzar un seguiment coherent dels objectius operatius i prioritzar les actuacions més rellevants per a l'Agència.

Ull però que aquestes eines no només estan pensades amb la finalitat d'assistència als contribuents, sinó que també són una important eina d'ajuda per l’Administració per evitar el frau tributari.


No dubteu en preguntar-nos si necessiteu aclariments o valorar la vostra situació.


PÉREZ SARDÀ

Àrea Fiscal






65 views0 comments
bottom of page