Saps què és el Mecanisme d'Equitat Intergeneracional?
top of page
  • Writer's picturePeréz Sardà Assessoria

Saps què és el Mecanisme d'Equitat Intergeneracional?

L’actual sistema de pensions està compromès per l'envelliment de la població, ja que estem experimentant un important descens en la ràtio del nombre de cotitzadors per pensionista. Segons previsions de l'INE, aquesta situació s'accentuarà a mig termini a causa també de l’allargament de l’esperança de vida. Per això, i atès que el sistema no es presenta sostenible, a partir de l’01-01-23, entra en vigor el nou “Mecanisme d'Equitat Intergeneracional. T'expliquem què és i com t’afectarà com empresa i com a treballador.

Benvolgut client i amic,


Què és el MEI (Mecanisme d'Equitat Intergeneracional)?

El Mecanisme d'Equitat Intergeneracional és un nou sistema encaminat a reforçar el sistema de pensions. Combina diversos elements que permeten repartir entre generacions l'esforç per a finançar les pensions.

Aquest sistema ve a complementar a altres mesures encaminades al mateix objectiu, com són: els incentius a la jubilació demorada o la penalització de les jubilacions anticipades, entre altres. I substitueix el factor de Sostenibilitat que afectava no a les cotitzacions, sinó a la quantia de les pensions.


En què consisteix el Mecanisme d'Equitat Intergeneracional?

Bàsicament, aquest mecanisme consisteix en incrementar el Fons de Reserva de la Seguretat Social a través d'una aportació extra en la cotització mensual dels treballadors amb la finalitat de poder fer front al pagament de les pensions en els propers anys.

Això es tradueix a la pràctica en un augment de les cotitzacions que entrarà en vigor l'1 de gener de 2023 i que es mantindrà fins a 2032. L’augment serà del 0,6 % de la cotització per contingències comunes. Aquesta aportació es reparteix entre l'empresa i el treballador amb la mateixa distribució que en les cotitzacions socials. És a dir, el 0,5% serà assumit per l’empresa i i el 0,1% el treballador.

A títol d’exemple, en una nòmina de 2.000 euros mensuals amb prorrata de pagues incloses, el treballador tindrà un descompte de 2 euros i l’empresa tindrà un cost addicional de 10 euros.

Cal tenir en compte que aquest increment també s’aplicarà a les cotitzacions dels treballadors autònoms, per qui suposarà un increment de cost mensual de 5 euros, i per qui recordem entra en vigor també amb efectes 01-01-23 el nou sistema de cotització en base a rendiments nets que canvia substancialment el sistema actual de cotitzacions.


Contacta amb nosaltres si necessites que t’assessorem.


PEREZ SARDA

Àrea Laboral



175 views0 comments
bottom of page