Què passa a partir del dimarts 14 d’abril? Quins treballadors poden i quins no poden anar a la feina
top of page
  • Writer's picturePeréz Sardà Assessoria

Què passa a partir del dimarts 14 d’abril? Quins treballadors poden i quins no poden anar a la feina

Cal diferenciar entre diferents supòsits:



Benvolgut client i amic,

A partir d'aquest dimart dia 14 d'abril, tornem a tenir un nou escenari "de treball".

A continuació us expliquem quins treballadors poden/han d'anar a la feina segons els diferents supòsits:


EMPRESES QUE VAN HAVER DE TANCAR AL PÚBLIC PER L’ESTAT D’ALARMA

Les empreses i establiments que van haver de tancar arran de les resolucions dictades per la Conselleria d’Interior i de la Conselleria de Salut els dies 12 i 13 de març i després pel Real Decret 463/2020 de 14 de març pels qual es declarava l’estat d’alarma, han de seguir tancats al públic, en principi fins que finalitzi l’estat d’alarma, actualment decretat fins el 26 d’abril, però que molt probablement pot tornar a ser prorrogat. Ens estem referint a bars, restaurants, comerços minoristes, establiments d’oci, establiments esportius, etc...la situació d’aquests negocis no ha patit cap canvi i han de seguir tancats al públic.

EMPRESES QUE VAN HAVER DE TANCAR A PARTIR DEL DIA 30 DE MARÇ AFECTADES PEL RD LLEI 10/2020 Ens referim a les empreses que no van haver de tancar per la declaració d’estat d’alarma, però que van veure aturada la seva activitat i van haver de concedir als seus treballadors un permís retribuït recuperable a partir del dia 30 de març i fins el dia 9 d’abril. Són bàsicament empreses de construcció, majoristes, empreses de processos productius no essencials, tallers, etc. Aquestes empreses poden reiniciar la seva activitat des del proper dimarts 14 d’abril (dilluns 13 d’abril fora de Catalunya). Empreses i treballadors en aquests sectors han de tenir en compte:


  1. la tornada a la feina s’ha de fer extremant les precaucions de seguretat i salut i les mesures higièniques i sanitàries. A tal efecte, el Ministeri de Sanitat ha publicat avui una Guia de bones pràctiques en els centres de treball donant instruccions i recomanacions d’actuació tant per empreses com per treballadors per a la tornada a la feina. Veure el contingut de la Guia clicant AQUÍ. La Guia preveu mesures tals com mantenir una distància mínima a ser possible de 2 metres entre treballadors, utilitzar si és possible mascaretes, rentar-se les mans freqüentment, així com instruccions a seguir durant els desplaçaments a la feina, etc. Recomanem en cas de dubte que es contacti amb el servei de prevenció de l’empresa per posar en marxa aquestes mesures i el.laborar els protocols necessaris.

  2. seguirant sent aplicables les mesures previstes en el RD 8/2020 que establia la promoció del teletreball en la mesura que fos possible, així com mesures per conciliar la vida familiar amb la laboral, mitjançant adaptacions i inclús amb reduccions de jornada amb reducció proporcional del sou. Pregunteu-nos si teniu dubtes.



EMPRESES AFECTADES PER UN ERTO DE FORÇA MAJOR O UN ERTO PER CAUSES PRODUCTIVES Els treballadors afectats per un ERTO, ja sigui de força major ja sigui de causes productives, seguiran sense anar a treballar si l’ERTO era de suspensió, o fer-ho en la jornada reduïda, si l’ERTO era de reducció de jornada. Recordem que l’empresa pot desafectar total o puntualment tots o alguns treballadors afectats per un ERTO, però que en tot cas, ens ho heu de comunicar poder fer els tràmits corresponents tant a la TGSS com al SEPE. Pregunteu-nos en cas de dubte. TREBALLADORS AUTÒNOMS Tot i els dubtes inicials, el govern va aclarir que els treballadors autònoms no han tingut cap limitació per realitzar la seva activitat, sempre és clar que no tinguessin establiment obert al públic dels que van ser clausurats per l’estat d’alarma, per tant, els autònoms han pogut seguir treballant tot i el confinament total del 30 de març, i podran seguir fent-ho a partir del dimarts 14 d’abril. COMERÇ PER INTERNET, TELEFÒNIC O PER CORRESPONDÈNCIA Us recordem que tot i la declaració de l’estat d’alarma, no s’ha limitat el comerç per internet, el telefònic ni per correspondència. Tot l’equip de PÉREZ SARDÀ seguim treballant per mantenir-vos informats i per donar-vos el suport que us calgui. GEMMA PEREZ ARMENGOL Advocat/Gerent

PEREZ SARDA







705 views0 comments
bottom of page