A partir de l’1 d’abril els treballadors ja no hauran de lliurar la baixa mèdica a l'empresa
top of page
  • Writer's picturePeréz Sardà Assessoria

A partir de l’1 d’abril els treballadors ja no hauran de lliurar la baixa mèdica a l'empresa

Com haureu pogut conèixer pels mitjans de comunicació, els metges d'atenció primària ja no lliuraran dues còpies del comunicat mèdic d'incapacitat temporal als treballadors amb baixa mèdica. La tradicional còpia per lliurar a l'empresa desapareix i el treballador en situació de baixa ja no serà el responsable de portar en mà aquest comunicat a la feina: La gestió serà telemàtica i seran els metges, la Seguretat Social, les mútues i les empreses els responsables d'intercanviar-se els documents necessaris, sense intervenció del treballador afectat, per gestionar la baixa o l'alta mèdica.

Aquest canvi es començarà a aplicar a partir del proper 01-04-23. Llegeix-ne els detalls !!!!



Benvolgut client i amic,


S’ha publicat al BOE la normativa que modifica determinats aspectes de la gestió i control dels processos per incapacitat temporal.

La norma elimina l’obligació que els treballadors hagin de presentar el conegut com a “parte de Baixa” a l'empresa.


Els canvis introduïts, amb la finalitat d'agilitzar tràmits i eliminar obligacions burocràtiques, entraran en vigor l'1-04-23 i s'aplicaran tant als processos d'incapacitat temporal (IT) nous, com als que en aquell moment es trobin en curs i no hagin superat els 365 dies de durada.


Principals novetats

  • l personal mèdic només entregarà un comunicat de baixa, confirmació o alta a l’usuari, que és l’actual exemplar per al treballador.

  • S’elimina la segona còpia del comunicat, per tant, l’empresa rebrà la informació de manera telemàtica. El treballador/a ja no és la responsable d’entregar el comunicat a l’empresa, serà l’entitat gestora o la mútua qui l’enviarà a l’empresa, per evitar tràmits feixucs per a qui està malalt o en situació d’incapacitat temporal.


Els canvis entraran en vigor a partir de l'1 d'abril de 2023


Les empreses hauran de transmetre a la Seg. Social a través del sistema RED en el termini màxim de 3 dies hàbils des que es rebi la comunicació de la baixa, una sèrie de dades que estan pendent de fixar-se via ordre ministerial.


  • En el cas de baixes de menys de 5 dies, s’emetran al mateix temps els comunicats de baixa i d’alta mèdica, com fins ara. Si la persona afectada no s’ha recuperat, podrà demanar una revisió abans que es faci efectiva l’alta i el metge podrà emetre el comunicat de confirmació si encara no està en condicions de tornar a treballar.

  • S'introdueix la possibilitat que el metge pugui fixar una revisió mèdica abans de la data que està establerta per cada tipus de malaltia, circumstància que fins ara no era possible.


Pregunta’ns si tens dubtes!


PÉREZ SARDÀ

Àrea laboral







106 views0 comments
bottom of page