El TC anul·la part de la llei catalana de regulació dels lloguers mitjançants els índexs
top of page
  • Writer's picturePeréz Sardà Assessoria

El TC anul·la part de la llei catalana de regulació dels lloguers mitjançants els índexs

El Tribunal Constitucional (TC) ha tombat part de la llei catalana de l’habitatge, que limita els preu dels lloguers en zones tensionades. La norma obligava a congelar o abaixar el preu dels lloguers a les zones amb “tensió” residencial de les 60 ciutats catalanes amb més de 20.000 habitants, tot i que en quedaven exempts els arrendadors “vulnerables” que ingressessin menys de 2.000 euros mensuals.



Benvolgut client i amic,


Un cop més els Tribunals anulen mitjançant una sentència part de la llei d'habitatges pel que fa a les limitacions dels imports del lloguer ja que segons exposa suposen una invasió de la comunitat autònoma en les competències de l’Estat que reconeix l’article 149.1.8 de la Constitució referida a la competència en matèria civil alhora de regular les bases contractuals.

La sentència considera que diversos articles i disposicions addicionals de la llei envaeixen les competències estatals.


Segons els magistrats, la finalitat de la reserva estatal en matèria de dret de contractes està en la necessitat de garantir un comú denominador en els principis que han de regir les obligacions contractuals, cosa que s’aconsegueix quan les categories generals són les mateixes a tot el territori nacional.


I per tant, la sentència considera que aquesta competència de l’ Estat ha de ser entesa com una “garantia estructural del mercat únic i suposa un límit per si mateix —un límit directe des de la Constitució— a la diversitat regulatòria que poden introduir els legisladors autonòmics”.


Afecta a tots els contractes?


El tribunal aclareix que aquesta sentència no té efectes retroactius sobre els contractes que ja han estat firmats per una qüestió de seguretat jurídica i per no modificar les relacions contractuals preexistents.


La sentència no afecta els contractes signats anteriorment per una qüestió de seguretat jurídica.

Els efectes seran en el futur “per la qual cosa els contractes d’arrendament d’habitatge subscrits anteriorment al moment de la present resolució es mantenen en els seus termes”. Per tant, només afecta als contractes que es signin a partir d’ara.


Per qualsevol dubte que pugui derivar aquest canvi et pots posar en contacte amb Pérez Sardà. Estem a la teva disposició!


Sergi Casquete

Responsable departament d'Immobles de Pérez Sardà

Agent de la Propietat Immobiliàira

AICAT - 11416






137 views0 comments
bottom of page