top of page
  • Writer's picturePeréz Sardà Assessoria

Lectors biomètrics a l'empresa

La teva empresa utilitza lectors biomètrics (empremta dactilar, reconeixement facial, iris…) pel registre de jornada o control d’accessos o estàs pensant en instal·lar-los?


L’Agencia de Protecció de dades els considera il·legals. T'ho expliquem.
Benvolgut client i amic,


Si a l’empresa teniu instal·lats sistemes biomètrics per registrar la jornada laboral dels treballadors o com a control d’accés a les instal·lacions, heu de saber que un recent criteri de l’Agència Espanyola de Protecció dius que no són legals en la majoria de casos, en aplicació de la Directiva 5/2022.


En efecte, en la seva última guia publicada el 23-11-23 (podeu trobar el text sencer en el link:https://www.aepd.es/documento/guia-control-presencia-biometrico-nov-2023.pdf ) i després d’haver insinuat en diferents sancions imposades a empreses que els utilitzaven, l’AEPD ha establert de manera clara que el sistemes biomètrics no poden ser utilitzats per aquestes finalitats al haver-hi mitjans menys invasius per la protecció de les dades personals.


D’aquesta manera i excepte en supòsits molt excepcionals en que la impossibilitat d’utilitzar altres mitjans ho faci possible, en la majoria dels casos no es podran utilitzar, ni tan sols si existeix consentiment exprés del treballador, ja que es considera que és un tractament de dades d’alt risc.


Així mateix, l’AEPD considera que l’obligació legal de registrar la jornada establerta a l’article 34.9 de l’Estatut dels Treballadors no és suficient per entendre’s legitimat l’ús d’aquests sistemes.


Per tant, sense perjudici de que es tracta d'un “canvi de regles del joc” molt recent i que desconeixem si hi haurà algun altre moviment per suavitzar-lo, recomanem que si esteu utilitzant sistemes biomètrics valoreu seriosament canviar de forma immediata a un sistema de registre menys invasiu, ja que les multes imposades per l’AEPD en cas d’expedients sancionadors són molt elevades.


Quedem a la vostra disposició per qualsevol aclariment.


PÉREZ SARDÀ

Àrea Jurídica.130 views0 comments

Comments


bottom of page